Recept på vinbärskaka och lite annat

0

Har du som jag mycket vinbär i trädgården?

De svarta vinbären har vi inga problem med. Vi äter dem direkt från busken och sedan brukar de vara slut. De röda vinbären kan vara knepigare.

Här kommer ett recept på Margits vinbärskaka som vi gjort om lite för att få plats med mer vinbär i kakan.

  1. Plocka 5 dl röda vinbär.
  2. Värm ugnen till 200 grader.
  3. Smält 100 gram smör.
  4. Knäck 4 ägg i en bunke.
  5. Lägg i 2,5 dl socker.
  6. Tillsätt 3 dl mjöl.
  7. Häll i smöret.
  8. Rör ihop smeten (vispa inte).
  9. Smöj en ungsform.
  10. Häll i smeten i formen.
  11. Fördela vinbären över smeten.
  12. Strö en dl florsocker över vinbären.
  13. Pudra över en msk vaniljsocker.
  14. Ha kakan i ugnen ca 40 minuter.
  15. Ät kakan varm med vaniljsås.

Resterande vinbär plockar jag och fryser ner. Vi använder dem i våra gröna smoothies.

Vinbären är mogna samtidigt som fjärilsbuddlejan blommar. Våra uteplatser är inte bredvid buddlejan eftersom den blommar utanför sovrumsfönstret.

På morgonen kan man vakna och ligga och se på fjärilarna som dansar utanför fönstret. Oftast har man sällskap av någon katt som också tycker om att se på fjärilarna som flyger omkring i buddlejan.

Vinbärskakan äter vi i stället på altanen där rosorna blommar. Från altanen ser vi vinbärsbuskarna och växthuset där nästa skörd i form av björnbär, vindruvor, tomater, gurka och kål väntar.

Tidigare var jag mer av en hälsofantast som trodde på att undvika socker. Nu lever jag mera njutningsbaserat och trivs med det. I och med att jag – inte hela tiden – men största delen av året – ägnar mig åt periodisk fasta har jag märkt att sötsaksberoendet aldrig sätter in ordentligt och att det går bra att upprätthålla en hälsosam kost trots generösa inslag av bakverk och annat som gör barnen och besökarna glada.

Även det inre barnet vill bjudas på sötsaker nu som då och det har en viktig betydelse för den mentala hälsan att unna sig sött emellanåt. Själva smakerna har också betydelse. Sötma i maten drar till sig söta drömmar. Sötma behöver inte vara socker utan frukt och bär som de är räknas också till de söta smakerna.

Söta drömmar är de små förgyllda stunderna. Som om någon tagit fram en dagbok och pudrat sötma över alla händelser. Barnen skrattar mer när de leker, katterna spinner oftare, fler fjärilar lockas till buddlejan och vi upplever dessa små händelser starkare med sötma i livsdrömmen.

Det handlar inte bara om vad som faktiskt händer utan hur vi upplever och uppmärksammar det som händer. Vi fylls lättare av spontan lycka och glädje med sötma i drömmen.

Bär är ett av våra absolut nyttigaste födoämnen jämsides med frön och gröna blad.

Kan vi öka den totala mängden bär vi äter genom att även äta bär i form av bakverk, pajer och sötade med glass – ja då är det trots allt så att vi får i oss mer nyttigheter från bären.

Socker är inte enbart dåligt och allt som innehåller socker behöver inte väljas bort. Innebär en minskning av socker att vi även minskar mängden bär så behöver det inte vara gynnsamt sett till helheten.

Finns det måtta med allt kan vi gladeligen fira sommaren med Margits vinbärskaka.

Har du barn så kan de plocka bär och baka kakan, eller åtminstone vara med och göra det. Bakning är ett bra sätt att få barn att få ett lustfyllt förhållande till köket och respekt för råvarorna.

Föredrar du ändå något hälsosammare så kan du göra en “grön smoothie” på vinbär.

Plocka en liter vinbär, klipp ett bestånd färska bladkryddor som citronmeliss, koriander och /eller persilja. Häll i mixern tillsammans med fryst banan, äppeljuice och vatten.

En utmärkt lunch och ett bra sätt att bryta en fasta.

Bladkryddor har helande egenskaper, är mycket näringsrika och koriander har egenskapen att fästa sig vid tungmetaller och skölja dem ur kroppens.

En detox sprängfylld med vitaminer och levande energi direkt från solen.

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke